Ücret Geliriniz İçin Gelir Vergisi Beyannamesi Verecek Misiniz?

 

Başlığı görür görmez, zaten ücretlerimizden Gelir Vergileri kesiliyor biz neyin Gelir Vergisi Beyannamesini vereceğiz diye düşünmüş olabilirsiniz. Bazıları ise bu meseleyle çok daha önce yüzleşmiş olabilir.

 

Her yıl 1-31 Mart tarihleri arasında bir önceki yılın Gelir Vergisi Beyannamesi düzenlenir ve beyan edilir. Gelir Vergisi’nin 7 temel verilme nedeni var;

  • Ticari Kazanç
  • Zirai Kazanç
  • Serbest Meslek Kazancı
  • Ücret Geliri
  • Gayrimenkul Sermaye İradı
  • Menkul Sermaye İradı
  • Diğer Kazan ve İradlar

 

Yazımızın konusu bu gelirler içerisindeki Ücret Gelirlerinin beyan durumudur. Yukarıdaki gelir türlerinde beyan verilip verilmeyeceği bazılarında genel toplam bakımından değerlendirilirken ücret gelirlerinin beyan durumu yalnızca ücretler bazında değerlendirilir. Yani ücret gelirinden başka bir gelirinizin olması beyan durumunu etkilemiyor.

Ücretlerin beyan edilmesinde tek işveren veya birden fazla işveren olması esas kıstas olup Gelir Vergisi Dilimlerine göre değişiklik arz etmektedir. Şöyle ki;

Tek İşverenden alınan ve vergi kesintisi(stopaj) ile vergilendirilmiş ve Gelir Vergisinin dördüncü diliminde yer alan tutarı aşan ücretler için beyanname zorunluluğu doğmaktadır. Bu tutar 2022 yılı için 880.000-TL’dir.

Yıl içerisinde birden fazla işverenden ücret geliri elde edildiyse; ilk işverenden alınan ücret hariç tutulmak üzere diğer işverenlerden elde edilen ücret gelirlerinin toplamının Gelir Vergisi Dilimlerinden ikinci gelir dilimini aşması halinde beyan zorunluluğu doğmaktadır. Bu tutar ise 2022 yılı için 70.000-TL’dir.

Birden fazla işverenden ücret geliri elde edilmesi halinde ilk işverenin tespiti ücret geliri elde edenin seçimlik hakkıdır. Yani hangisini tercih etmek kendisi için avantajlı ise o işvereni ilk işveren olarak tespit ederek kalan ücret gelirlerini ona göre hesaplayabilmektedir.

 

Tek İşveren Olması Durumunda Örnek

Ahmet, 2022 yılında tek işverenden elde ettiği gelirlerin toplamı 120.000-TL’dir. Ahmet 2022 yılı için elde ettiği ücret gelirlerini beyan etmek zorunda değildir.

Mehmet, 2022 yılında tek işverenden elde ettiği gelirlerin toplamı 881.000-TL’dir. Mehmet 2022 yılı için elde ettiği ücret gelirlerini beyan etmek zorundadır.


Birden Fazla İşverenden Gelir Elde Edilmesi Durumunda

Ali, 2022 yılında İşveren (A)’dan 20.000-TL, İşveren (B)’den 45.000-TL İşveren (C)’den 60.000-TL ücret geliri elde etmiştir. Burada ilk işveren tercihi tamamen Ali’ye bırakılmıştır, tarih sıralamasına tabi tutmak zorunda değildir.

Beyanname verilmesi bir avantaj oluşturmuyorsa en yüksek olan tutar ilk işveren olarak dikkate alınır;

Birinci İşveren (C):  60.000-TL

İkinci İşveren (A): 20.000-TL

Üçüncü İşveren (B): 45.000-TL

Böyle bir tercihte birinci işveren olan İşveren (C)’yi hesaplama dışı tutulduğunda İşveren (A) v e (B)’den elde edilen gelirlerin toplamı 65.000-TL  olduğu için Ali, beyanname vermek zorunda değildir.

Fakat Ali, kendisi için avantajlı olan gelirini beyan etmek ise beyanname verecek şekilde ilk işverenini seçebilir.

Birinci İşveren (A): 20.000-TL

İkinci İşveren (B): 45.000-TL

Üçüncü İşveren (C): 60.000-TL

Böyle bir tercihte birinci işveren olan İşveren (A) hesaplama dışı tutulduğunda İşveren (B) ve İşveren (C)’den elde edilen gelirlerin toplamı 105.000 TL olduğu ve Gelir Vergisi için Ali, beyanname verecektir.

Ücret Gelirlerinin beyanında beyan edilecek gelir matrahı tüm gelirlerdir. Yani beyan edilme şartı yoksa hiç beyan edilmeyecek ya da beyanname verilecek şartların sağlanması durumunda tüm ücret gelirleri beyannameye dahil edilecektir.

Birden fazla işveren olması durumunun beyan edilme zorunluluğu oluşmayacak yani ilk işveren tercihiyle değişebilen şekilde bir ücret gelir dağılımı varsa brüt ücret gelirleriniz ve adınıza işveren tarafından kesinti yoluyla beyan edilen (stopaj) vergiler ayrı bir şekilde değerlendirilmeli ve iade alınabilecek.

Birden fazla işverenden ücret alınması durumunda tüm gelirlerin toplamı Gelir Vergisi Dilimlerinin dördüncü dilimini (2022 yılı için 880.000TL) aşıyorsa seçimlik olmamak üzere gelirlerinizi 31.03.2023 tarihine kadar beyan etmeniz gerekiyor.

 

Giderlerimizi Düşürebilir Miyiz?

Yapmış olduğunuz bir takım harcama ve giderleri Ücret Gelirinizi beyan ederken bu gelirlerden indirebiliyorsunuz.

Kabaca şöyle sıralayabiliriz;

SGK’ya Askerlik veya Doğum Borçlanması yaptıysanız borçlanma primlerini

Şahsınıza Ait Özel Sağlık Sigorta Primleri

Eğitim ve Sağlık Harcamalarınızı (Fatura olarak bulundurmanız gerekli)

Bağış Yardımları

Sponsorluk Harcamaları

 

Vergi İadesi Alabiliyor Muyuz?

Gelirlerinizi topladınız, adınıza yapılan ücret geliri stopajlarını toparladınız, eğitim, sağlık harcamaları, sigorta primleri ve bağışlara ait belgeleri toparladıktan sonra tüm bunları hesaplamaya tabi tutarak; hesaplanan vergiyi düşürebilir adınıza ödenmiş olan fazla stopajı da iade olarak alabilirsiniz.

Örneğin toplam ücret gelirleriniz 150.000 TL, yukarıda sayılan indirim kalemlerine ilişkin belgelerinize dayanarak giderlerinizi düştünüz ve 50.000TL Matraha ulaştınız. 50.000 TL Gelir Vergisi Matrahınız için ödemeniz gereken Gelir Vergisi 8.400 TL, adınıza ödenen stopajların da 16.000 TL olduğunu düşünürsek 7.600 TL Vergi İadesi alabilirsiniz.


Hakan ERDEM
Ortak, SMMM
 

Detaylı bilgi ve destek için aşağıda bulunan mail adresimizden ve telefon numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.

 

0212 438 05 59
bilgi@batimuhasebe.com